Tillgängliga dokument
Nedan är en lista på alla de dokument som finns tillgängliga att söka på. Kom gärna med förslag på fler dokument du vill att vi lägger till.
Lagar och förordningar
Arbetsmiljöförordningen 1977 1166
Redogöra mer praktiskt hur arbetsmiljölagen ska tolkas.
Arbetsmiljölagen 1977 1160
Syftet med AML är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet, och även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. Tillämpas i allt arbete. Här finns regler om skyldigheter för arbetsgivare och skyddsansvariga gällande förebyggande av ohälsa och olycksfall i arbetet.
Avfallsförordningen 2020 614
Gäller hantering av avfall, anpassat till EU:s direktiv.
Diskrimineringslagen 2008 567
Har som ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Förordning om skyddsrum 2006 638
Innehåller bestämmelser som ansluter till lagen (2006:545) om skyddsrum.
Förordning om trafikbuller vid bostadsbyggnader 2015 216
Här finns bestämmelser om riktvärden för buller utomhus för spårtrafik, vägar och flygplatser vid bostadsbyggnader. Förordningen innehåller även bestämmelser när det gäller beräkning av bullervärden vid bostadsbyggnader.
Kulturmiljölagen 1988 950
Syftar till att tillförsäkra nuvarande och kommande generationer tillgång till en mångfald av kulturmiljöer.
Lag om energideklaration för byggnader 2006 985
Lagens syfte är att främja en effektiv energianvändning och en god inomhusmiljö i byggnader.
Lag om färdigställandeskydd 2014 227
Om en näringsidkare har åtagit sig att för en konsuments räkning utföra arbeten som avser en- eller tvåbostadshus (småhus), ska det finnas ett färdigställandeskydd, som består av en försäkring eller en bankgaranti.
Lag om skydd mot olyckor 2003 778
Bestämmelserna i denna lag syftar till att i hela landet bereda människors liv och hälsa samt egendom och miljö ett med hänsyn till de lokala förhållandena tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor.
Lag om skyddsrum 2006 545
I denna lag finns det bestämmelser om hur skyddsrum skall byggas, utrustas och underhållas. I lagen finns det också bestämmelser om ersättning.
LOU 2016 1145
Lagen om offentlig upphandling (LOU) gäller för upphandling som genomförs av en upphandlande myndighet (offentlig upphandling). Med upphandling avses de åtgärder som vidtas i syfte att anskaffa varor, tjänster eller byggentreprenader genom tilldelning av kontrakt.
Lagen gäller även när en upphandlande myndighet anordnar en projekttävling.
Miljöbalken 1998 808
Syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl.
Plan- och byggförordningen 2011 338
Innehåller bestämmelser som ansluter till Plan- och bygglagen (2010:900).
Plan- och bygglagen 2010 900
Plan- och bygglagen (PBL) är en lag i Sverige som reglerar planläggningen av mark, vatten och byggande. PBL innehåller bland annat bestämmelser som gör alla kommuner skyldiga att upprätta en översiktsplan för hela kommunen. Lagen innehåller också föreskrifter om detaljplaner, bygglov, tillsyn, "svartbyggen" och byggnadsnämndernas verksamhet.
I PBL, PBF, BBR och EKS finns statens minimikrav på det som byggs.
Regelverk, föreskrifter och allmänna råd
ALM 2 - BFS 2011:5
Utgivare: Boverket
Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga på allmänna platser och inom områden för andra anläggningar än byggnader.
Arbetsplatsens utformning - AFS 2020:1
Utgivare: Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverkets författningssamling (AFS) består av föreskrifter och allmänna råd. Detta dokument gäller arbetsplatsens utformning. Men det finns många fler publikationer som du hittar på deras
hemsida.
BBR - BFS 2011:6
Utgivare: Boverket
Boverkets byggregler, BBR, är en samling av föreskrifter och allmänna råd som fastställs av Boverket och gäller svenska byggnader.
BBRAD - BFS 2013:12
Utgivare: Boverket
Boverkets allmänna råd om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd.
BBRBE - BFS 2013:11
Utgivare: Boverket
Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning.
FHM - Råd om fukt och mikroorganismer
Utgivare: Folkhälsomyndigheten (FHM)
I dessa allmänna råd ges rekommendationer för tillämpningen av 9 kap. 3 § samt 26 kap. 22 § miljöbalken (1998:808) vad gäller fukt och mikroorganismer inomhus.
FHM - Råd om ventilation
Utgivare: Folkhälsomyndigheten (FHM)
I dessa allmänna råd ges rekommendationer för tillämpningen av 9 kap. 3 § och 26 kap. 22 § miljöbalken (1998:808) vad gäller ventilation och luftkvalitet i bostäder och lokaler för allmänna ändamål.
Dessa allmänna råd gäller för bostäder och lokaler för allmänna ändamål där människor vistas mer än tillfälligt.
H - BFS 2018:2
Utgivare: Boverket
Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar.
HIN - BFS 2013:9
Utgivare: Boverket
Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:13) om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser.
VGU - Krav 2022:001
Utgivare: Trafikverket
Trafikverket tar fram regler för vägar och gators utformning, VGU. Reglerna används vid all projektering av statliga vägar. Reglerna är obligatoriska för arbeten på statliga vägar. För övriga väghållare är VGU enbart vägledande och inte kravställande. VGU kan dock, och får, användas som kravdokument vid upphandling av projektering för andra vägar än de statliga.
VGU - Begrepp 2022:002
Utgivare: Trafikverket
Förklarar de begrepp som förekommer i VGU.
VGU - Råd 2022:003
Utgivare: Trafikverket
VGU-regelverket innehåller också råd. Ett råd är alltid kopplat till ett krav. Råden innehåller möjliga sätt att uppfylla kraven.
BRANSCHREGLER
BBV - Byggkeramikrådets branschregler för våtrum
Utgivare:
Byggkeramikrådet
Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, BBV, är för keramiska konstruktioner i våtrum ansedda som normen för fackmässighet inom området. Utöver BBV har Byggkeramikrådet tagit fram ett flertal riktlinjer för andra specialområden där keramik kan användas.
Bygga-F - Metod för fuktsäker byggprocess
Utgivare:
Fuktcentrum vid Lunds Tekniska Högskola
Branschstandarden ByggaF är en metod som hjälper dig att systematiskt hantera och dokumentera fuktsäkerheten – från planering till förvaltning.
ByggaF innehåller rutiner och hjälpmedel för alla aktörer från byggherre, arkitekter och övriga konsulter, materialleverantörer och entreprenörer till driftspersonal och förvaltare.
Fasta taksäkerhetsanordningar
Utgivare:
Taksäkerhetskommittén
I branschstandarden för taksäkerhet beskrivs vilka förutsättningar som behövs för säkra tillträdesvägar till tak, säker förflyttning och säkerhet vid fasta arbetsställen på tak. Branschstandarden ger därmed en god uppfattning om vilka taksäkerhetsanordningar som bör monteras på taken, det vill säga, glidskydd för stegar, väggstegar och takstegar, vinds- och takluckor, räcken och skyddsräcken, gångbryggor, infästningar för personligt fallskydd och snörasskydd, med mera för att säkerställa fallskydd på tak.
MVK - Måleribranschens våtrumskontroll
Utgivare:
Måleribranschens våtrumskontroll
Branschregler för målning i våtrum innehåller krav på entreprenörer/måleriföretag som utför måleriarbeten i våtrum och på leverantörer av målningssystem för våtrum.
Regler för väggnära golvbrunnar
Utgivare: Säker Vatteninstallation, Byggkeramikrådet (BKR) & Svensk våtrumskontroll (GVK)
Syftet med dessa regler för branschgodkännande av golvbrunnar avsedda för väggnära placering är att tillgodose behovet av provningsmetoder för golvbrunnar som monteras närmare vägg än 200 mm.
Säker vatteninstallation
Utgivare:
Säker vatten
Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk som är framtaget av branschens aktörer för att minska risken för vattenskador, legionellaspridning, brännskador och förgiftning. Reglerna ställer krav på både installatörer och produkter.
Säkra Våtrum – GVK
Utgivare:
Svensk Våtrumskontroll
GVKs branschregler, Säkra Våtrum, ger både hantverkare och beställare praktiska instruktioner för hur man bygger våtrum på rätt sätt. Försäkringsbolag och beställare kan också jämföra ett utfört arbete med branschreglerna, för att se om arbetet håller måttet.
Tätskiktsgarantier - Riktlinjer 2023
Utgivare:
AB Tätskiktsgarantier
Riktlinjerna är det regelverk som gäller för att ansvarsutfästelse från AB Tätskiktsgarantier i Norden ska utfärdas på tätskiktsentreprenaden. Riktlinjerna används även som underlag i projekteringen för att säkerställa fuktsäkra byggnader.
HANDBÖCKER
Brandsäker bostad för alla – MSB
Utgivare: Myndigheten för samhällsskydd & beredskap
En vägledning för individanpassat brandskydd som ska underlätta planering, genomförande och uppföljning av ett arbetssätt som i sin tur syftar till att åstadkomma brandsäkra bostäder för alla i samhället.
Brandsäker bostad för särskilt utsatta – MSB
Utgivare: Myndigheten för samhällsskydd & beredskap
En vägledning för ett stärkt brandskydd för särskilt riskutsatta individer
Bullerskydd i bostäder och lokaler – Boverket
Utgivare: Boverket
Denna handbok är framtagen för att underlätta för byggbranschens aktörer att bryta ned de övergripande föreskriftskraven i BBR och ljudkraven i standarderna till mer hanterliga delmål för respektive aktör. Delmålen kan underlätta en strukturerad och effektiv hantering under planering, projektering och produktion och minska risken för fel, brister och onödiga kostnader.
Bygg barnsäkert i byggnader, på tomter och i utemiljön – Boverket
Utgivare: Boverket
Handboken handlar om hur vi kan planera, utforma och underhålla byggnader och deras närmaste omgivningar så att barn kan leva och utvecklas utan att skadas. Boken ger exempel på hur byggnader och utemiljö kan utformas barnsäkert samtidigt som barnets rättigheter tillgodoses.
Byggherrens roll – Byggherreforum
Utgivare: Byggherreforum
Riktar sig framför allt till intressenter om byggherrerollens betydelse för en lönsam och attraktiv samhällsbyggnadssektor. Aktiva och kompetenta byggherrar är avgörande för en hållbar utveckling av den byggda miljön. Byggherren är den som leder utvecklingen av ett byggnads- och anläggningsprojekt från idé till genomförande. Som beställare väljer byggherren aktörer och avgör villkor i processerna från planering till idrifttagning. Som företrädare för ägare, kunder och samhällets krav skapar byggherren redan i tidiga skeden förutsättningar för övriga aktörer under byggprocessen och även i den långsiktiga förvaltningen.
Handbok avfallsutrymmen - Avfall Sverige
Utgivare:
Avfall Sverige
Riktlinjer för utformning av avfallsutrymmen vid ny- och ombyggnation. Handboken vänder sig till en rad samhällsaktörer: Avfallsansvariga, stads- och byggnadsplanerare, fastighetsägare och arkitekter.
Jords egenskaper – SGI
Utgivare: Statens geotekniska institut
En introduktion till hur jord fungerar i geotekniska sammanhang. Det är en kortfattad sammanställning av det grundläggande om jords uppbyggnad, geotekniska begrepp, jords klassificering sett ur geoteknisk synvinkel och dess hållfasthets- och deformationsegenskaper som de bestäms och används vid SGI i dag.
Plåt – Teknikhandboken
Utgivare:
Plåt & Ventföretagen
Handboken vänder sig i första hand till arkitekter, konsulter, fastighetsägare och fastighetsförvaltare. Den är också ett lämpligt referensmaterial i diskussioner mellan entreprenörer och beställare och ett utmärkt utbildningsmaterial. Syftet är att utifrån olika perspektiv belysa plåtens möjligheter ur arkitektonisk och teknisk synvinkel.
Projektera och bygg för god avfallshantering - Stockholm Vatten
Utgivare: Stockholm stad
Stockholms stads riktlinjer för god avfallshantering. I syfte att underlätta arbetet för dem som planerar, bygger och förvaltar system för insamling av hushålls- och producentansvarsavfall har följande råd och anvisningar tagits fram. Funktionskrav i normer och regler har här omsatts till förslag på dimensionering, utformning och utrustning. Riktlinjerna vänder sig till stadens tekniska förvaltningar samt fastighetsägare, projektörer och byggherrar.
Utrymningsdimensionering – Boverket
Utgivare: Boverket
En rapport som beskriver två metoder för utrymningsdimensionering; förenklad och analytisk dimensionering. framtagen för att förtydliga hur Boverket anser hur avsnitt 5:3, utrymning vid brand, i byggreglerna kan uppfyllas. Det utesluter dock inte att andra lösningar kan användas för att uppfylla byggreglerna.
Ventilation i äldre byggnader – SFV
Utgivare: Statens fastighetsverk
Skriften är framtagen för att sammanställa och sprida den kunskap om ventilation av äldre byggnader som idag finns inom Statens fastighetsverk. Kunskapen exemplifieras genom allmänna kapitel som tar upp ventilationshistoria, bestämmelser och lagskydd, ventilationsprinciper och goda råd vid underhåll och inför projektering.